De Omgeving

Ik ben soms meer in mijn hoofd bezig dan dat ik met mijn gedachten naar buiten treed. Ik wil dit met deze performance graag weerleggen tegen de tijdloosheid en herhaling van de zee. Twijfelen is in mijn leven al heel lang een ‘thema’ en kan bij mij soms eindeloos duren. Dit is een eigenschap waar ik me meer dan bewust van ben.

Deze performance bestaat uit mijzelf die emmers water uit zee schept en een verderop in zee leeg kiept. Het is een herhaling van dezelfde actie, 7 minuten lang. Naar mate de tijd vordert zie je dat ik het steeds zwaarder krijg. De handeling slaat op het soms eindeloos en onzinnige zware werk in mijn hersenen. Ik denk veel. Wanneer ik daar soms op terugkijk behaal ik daarmee soms minder resultaat dan verwacht.

 

Noordwijk Strand, 2022
7 minuten

Scheldebrouwerij bier balans studio
Scheldebrouwerij bier balans studio
Scheldebrouwerij bier balans studio

De Omgeving

Zien doen we allemaal. Waarnemen daarentegen is voor velen een opgave geworden. Onze levens zitten vol visuele prikkels. In de haast van het leven zijn er veel gewone, maar mooie situaties waar we dagelijks aan voorbij lopen. Tegenwoordig worden er veel visuele prikkels geproduceerd, waardoor onze ogen voortdurend afgeleid raken door oncontroleerbare impulsen. Het beperken hiervan en het bewuster waarnemen van je omgeving kan verrijkend zijn. Neem eens de tijd. Kijk naar je omgeving en vind de pracht die om ons heen te vinden is.

Mijn installatie, De Omgeving (2022), neemt je mee in een nieuwe manier van kijken. Betreed het kader om opnieuw naar de bestaande omgeving te kunnen kijken. Ervaar door een stap terug te nemen een onontdekte schatkist aan visuele parels.

 

Audiofragment te horen tijdens HKU Exposure 2022: