Wonderen der natuur

“Ik kwam deze foto’s tegen toen ik mijn externe schijf doorzocht. Toen ik bij mijn ouders woonde trok ik er regelmatig ‘s nachts op uit om in het donker op het strand van Noordwijk de sterrenhemel te bekijken. Vaak omdat er een bijzonder fenomeen plaatsvond, soms omdat ik aan mijn dagelijkse sleur wilde ontsnappen. Enkel de zee, de wind en ik.

Van 3 juli totĀ 21 augustus 2022 was KomeetĀ C/2020 F3 (Neowise) te zien boven de nachtelijke Nederlandse horizon. Een bijzonder gezicht om een bron van visuele snelheid zo rustig en kalm aan de lucht te zien staan. Ik verloor mezelf in het tafereel. Naast dit astronomische wonder was er iets anders bijzonders te bewonderen, zeevonk. Zeevonk is een eencellige die in de juiste weersomstandigheden oplicht wanneer deze in contact wordt gebracht met zuurstof. Ik heb ruim 2 uur lang op het strand staan kijken naar alle bijzonderheden.”

Geschreven door: Thomas Pieterse

24/11/2022