Verlangen naar het onbezonnen

“Licht, en daarmee vuur, heeft mij altijd geïnspireerd. De manier waarop het kan verschijnen, maar ook zomaar ineens kan doven. De sporen die het achterlaat op zijn omgeving in de vorm van glinsteringen en schaduwen. De drang om dynamische lichtbronnen vast te leggen, in welke vorm dan ook, houdt mij ook al langere tijd bezig. Met een lange sluitertijd, of juist een enorm korte, kan je bepalen of je de beweging laat zien of juist bevriest.

Vroeger trok ik er wel eens op uit om te experimenteren met licht en cameratechnieken. Samen met Ewout Welsink bedacht ik regelmatig uitdagingen om ons kunnen op de proef te stellen. Vaak vonden we deze uitdagingen door het kijken van interessante uitlegvideo’s. Zo ook de uitdaging om met gloeiend staalwol lange lichtsporen in de duisternis te trekken. Met behulp van snelle bewegingen en een lange sluitertijd vormt iedere vonk een lange lijn in de foto.

Wanneer ik beelden terugzie die op deze manier gemaakt zijn vraag ik me wel eens af waarom ik niet vaker vrij en onbezonnen werk maak. Waarom ik niet vaker gewoon maak, zonder doel en met plezier.”

Geschreven door: Thomas Pieterse

16/03/2023